Уперше з 1998 року на чемпіонаті світу з футболу не буде жодного представника чемпіонату України

Які згадки про Україну будуть від інших.

Збірна України лише одного разу грала на Чемпіонаті світу. У 2006 році команда під керівництвом Олега Блохіна стала чвертьфіналістом турніру у Німеччині. 16 років потому у національній команді не залишилося жодного гравця, який би приймав участь на тих змаганнях. Останній з них, голкіпер “Шахтаря” Андрій Пятов, закінчив кар’єру у збірній влітку 2022 року, хоча на Чемпіонаті світу у кар’єрі теж не зіграв жодного матчу: у 2006 році був дублером Олександра Шовковського.

Водночас, на кожному з наступних Мундіалів, а також на турнірі у 2002 році у заявках клубів неодмінно були представники клубів Чемпіонату України. Ця серія, яка тривала п’ять чемпіонатів світу, перервана у Катарі-2022.

Єдиним гравцем УПЛ, який міг потрапити до заявки своєї збірної, був захисник «Динамо» Томаш Кенджьора. Він був у складі Польщі на Євро-2020, загалом провів 26 матчів за національну збірну та має один забитий м’яч. Перед ЧС-2022 Томаш потрапив у розширений склад команди, але в остаточний — ні.

Мав теоретичні шанси потрапити на Мундіаль захисник “Чорноморця” Манджрекар Джеймс, в активі якого 17 матчів та два забиті м’ячі за збірну Канади, але з 2020 року він не викликався до національної команди.

Представництво чемпіонату України на ЧС з футболу

  • 1994, 1998 — 0 гравців
  • 2002 — 2 гравці (обидва у складі Нігерії)
  • 2006 — 27 гравців (19 — в Україні, по 3 — у Хорватії, а також Сербії та Чорногорії, 2 — у Польщі)
  • 2010 — 1 гравець (у Нігерії)
  • 2014 — 9 гравців (4 — у Хорватії, по 1 — у Бразилії, Нігерії, Португалії, Нідерландах, Боснії та Герцоговині)
  • 2018 — 3 гравці (2 — у Бразилії, 1 — у Хорватії)
  • 2022 — 0 гравців

Колишні гравці з Чемпіонату України на ЧС-2022

Екс-гравці Чемпіонату України

Щодо футболістів, які раніше виступали в Українській прем’єр-лізі, то тут представництво є — два гравці.

Для захисника збірної Хорватії Домагоя Віди, який виступав за «Динамо», прийдешній Чемпіонат світу-2022 стане вже третім у кар’єрі. На Мундіаль 2014 року він їхав у якості футболіста київського “Динамо”, але на поле не виходив. Після того турніру став основним гравцем своєї національної команди, за яку відіграв 99 матчів та забив чотири м’ячі. За “Динамо” хорват виступав з 2013 по 2017 роки. Нині 34-річний захисник виступає за грецький АЕК.

Бразилець Фред з 2013 по 2018 роки грав за «Шахтар«. На ЧС-2018 він викликався саме як гравець українського клубу. Але з того часу перейшов до «Манчестер Юнайтед», і отримав виклик до складу Бразилії на ЧС-2022.

Домагой Віда
Домагой Віда. АР

У тренерських штабах команд також є колишні футболісти і нинішній тренер з чемпіонату України. Колишній опорний півзахисник “Динамо” Огнєн Вукоєвіч, який наразі асистує Мірчі Луческу у київському клубі, також є скаутом своєї національної команди. Найбільш відомий момент Вукоєвіча-тренера у збірній – відео святкування перемоги над командою Росії на чемпіонаті світу-2018, на якому він разом з Відою вигукує “Слава Україні!”.

Технічним директором збірної Хорватії є екс-голкіпер “Шахтаря” Стіпе Плетікоса, який виступав за донецький клуб з 2003 по 2007 роки. Також більш ніж десять років він був незмінним основним воротарем національної команди. Щоправда, після України Плетікоса поїхав спочатку до московського “Спартака”, а звідти до “Ростова”, який і залишив у 2015 році.

Найбільш несподіваний екс-гравець Чемпіонату України є у адміністративному складі збірної Тунісу. Спортивним директором національної команди країни є 32-річний Мохаммед Бен Отман. За часів своєї нетривалої футбольної кар’єри він мав прізвисько Слім та встиг пограти за запорізький “Металург” з 2012 по 2013 рік. Тоді туніський півзахисник допоміг команді повернутися до Прем’єр-ліги, де встиг провести 11 матчів, після чого повернувся на батьківщину.

Учасники ЧС-2022, які підтримали Україну

Найвідомішим амбасадором України на Чемпіонаті світу-2022 буде капітан збірної Польщі, Роберт Левандовські. Форвард “Барселони” носитиме на мундіалі капітанську пов’язку у кольорах державного прапору України, яку йому подарував Андрій Шевченко. У свою чергу, польський нападник заявив, що для нього буде честю нести кольори України на Чемпіонаті світу.

Роберт Левандовські та Андрій Шевченко
Роберт Левандовські та Андрій Шевченко. Getty Images

А от колишній партнер Левандовського по “Баварії”, захисник збірної Канади Альфонсо Девіс з перших днів війни є послом Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, та допомагає збирати кошти для українців, які вимушено залишили рідний дім.

Допомагав переселенцям і голкіпер ПСЖ та збірної Коста-Рики Кейлор Навас. У березні воротар прихистив 30 українських біженців у своєму власному домі. Його партнер по команді, чемпіон світу у складі збірної Іспанії Серхіо Рамос, організував продаж худі з написом “Ми всі – українці”, а зібрані кошти передав до фонду братів Кличків.

Щодо інших учасників Чемпіонату світу, то свою підтримку Україні висловлювали національні команди Нідерландів та Данії перед товариським матчем між собою 26 березня. Тоді обидві збірні вийшли на поле у спеціальних синьо-жовтих футболках. Обидві команди кваліфікувалися на турнір у Катарі.

Інформація з сайту Суспільне:Спорт