Голова Федерації футболу Березанського району Ігор Чапчай про реставрацію поля, готовність команди до сезону та спортивні плани

Нещодавно у Березанці відкрилося відреставроване поле, яке відповідає усім сучасним вимогам. Покриттів такого рівня в області небагато, тому ця подія привернула до себе багато уваги. Ми поспілкувалися з людиною, яка доклала чимало зусиль, щоб реконструкція поля відбулася – це керівник місцевого футбольного клубу «Укр-Нива» та голова Федерації футболу Березанського району Ігор Чапчай.

Ігор Анатолійовичу, нещодавно ви провели першу домашню гру в рамках Чемпіонату області на новому відреставрованому полі. Розкажіть, що це за поле, які характеристики воно має.

Ми повністю перестелили поле на нашому стадіоні, зробили його більшим, зараз поле розмірами 104 на 66. Натуральний газон, автоматичний полив, нові сучасні ворота. Поле відповідає усім необхідним критеріям.

Процес розпочався ще минулого року, здійснили посів та був запущений полив ще 23 серпня 2019 року. Трава має куститися, зміцніти та зшитися між собою, щоб бути цілісним килимом. По правильному ще рік треба було б зачекати, але це ж можна з глузду з’їхати, стільки не грати, лише косити та поливати (сміється).

За які кошти робився ремонт?

Усі роботи виконувалися за рахунок приватних вкладень, жодної гривні бюджетних коштів не було вкладено.

У реставрації поля допомогли спонсори: приватний підприємець Олег Костянтинович Боз, Олексій Вікторович Осіпенко, ТОВ «Лілія-Тігрі» (головний директор Павло Валерійович Чумак). З придбанням воріт нам допомогли Асоціація футболу Миколаївської області (голова Олександр Станіславович Пасічний) та Громадська організація «Команда розвитку Коблевського ОТГ» (голова Микола Михайлович Балан). Також допомагали мої друзі та небайдужі люди, у тому числі хороший друг із США.

Ми намагалися підключитися до президентського проекту (прим. ред. – Національна програма «Велике будівництво»), але не вийшло. Будемо намагатися на наступний рік потрапити. Зробили лише поле, стадіон ще не готовий. Треба оновити бігові доріжки, зроблена лише одна трибуна, потребують ремонту друга та сама будівля стадіону. По проекту ми порахували, що ще треба близько 9 мільйонів. Якщо ми потрапимо до проекту, то на наступний рік уже було б все готове, тоді можна робити і відкриття стадіону, так офіційного відкриття ми не робили.      

На чийому балансі знаходиться поле, хто за ним доглядає?

Стадіон знаходиться на балансі нашої березанської громади. За полем доглядаємо ми самі: «Укр-Нива», районна федерація футболу.

На полі зараз тренуються лише наші команди: дорослий та дитячий склад «Укр-Ниви» один, максимум два рази на тиждень. Поле не можна перенавантажувати. Щоб воно було у гарному стані, на ньому можна знаходитися по часу не більше ніж 2,5 гри на тиждень.   

Як по відчуттям грати на газоні такої якості? Відрізняється від штучного поля?

Авжеж відчуття класні. Якщо порівнювати з штучними полями, то набагато приємніше грати. І на суглоби навантаження менші, організм сприймає ці навантаження набагато м’якше та комфортніше, ніж на штучному полі. А падати, то взагалі казка (сміється).

Перша гра на новому полі і перемога, вірите, що воно тепер буде фартовим для вас?

Однозначно! Якщо з першого разу все так добре вийшло, то і надалі має бути добре. Ніс задирати не треба, на кожну гру необхідно налаштовуватися. Але приємно було перемогти, вболівальників прийшло багато, давно вже не було стільки глядачів.

Давайте тепер трохи про команду поговоримо. Які оновлення сталися за цей період, як готувалися до нового сезону?

До сезону готувалися вдома, тренувалися. Склад оновили, додалась до нас наша молодь: два нових воротарі, нападник – перспективні гравці. Після першої переможної гри плани лише одні можна будувати – тільки перемога і перше місце.

У нас з’явився новий спонсор, який разом з нами живе футболом, постійно цікавиться командою – це ПСП «Чапаєвське» (директор Микола Сомов). Також залишилися наші спонсори, які вже не один рік підтримують команду – Олег Костянтинович Боз, Олексій Вікторович Осіпенко, ТОВ «Лілія-Тігрі».

Ваші дитячі команди є постійними учасниками обласних змагань, на яких демонструють доволі непогані результати. Які плани та цілі для дитячих команд?

У неділю (прим. ред. – 20 вересня) ми якраз грали дитячою командою першу гру на Чемпіонаті області з Новою Одесою. У нас вік гравців трохи менше, ніж має бути, багато гравців 2009 р.н. Ми програли, однак грою я був частково задоволений. Поступилися лише через індивідуальні якості гравців суперника, вони були доросліші, через це швидші, вищі. Моментами командна гра була на рівні, ми тримали м’яч, а ось у нападі було складно. Якщо ми були б на одному рівні віковому та фізичному, я думаю, ми їх переграли б. Наша дівчина Іра, яка на відкритті поля отримала приз за зимовий чемпіонат області, також стала кращім гравцем матчу. Глядачі навіть присудили їй приз глядацьких симпатій та виділили грошову премію. Думаю, вболівальники самі переконалися, що статуетку за зимовий чемпіонат вона отримала заслужено.

Особливих планів у нас немає для дитячих команд, головна мета, щоб вони набиралися практики та вчилися грати у футбол.

Багато дітей у вас зараз займаються?

Так, десь близько 50-60. Для міста це, напевно, не багато, але у нас усі місцеві навчаються.

Не виникало бажання створити дівочу команду?

Думок таких не виникало. В майбутньому, можливо, але не зараз. Дівчата ходять, займаються, але про щось говорити ще рано.

Як карантин вплинув на ваші плани?

Безперечно, карантин вплинув на наші плани. Ігрової практики увесь цей час зовсім не було. Але останній час ми вже проводили повноцінні тренування і, думаю, фізично наздогнали той період і перша гра це підтвердила. Перший тайм ми ще входили в гру, а у другому взагалі все було чудово. Ще враховуючи, що суперник – команда AgriGrein – постійно грає на Чемпіонаті міста і брала участь у Зимовому кубку області, тобто ігрової практики у них було більше.

Які плани як голови районної асоціації футболу на найближчий час?

У планах уже наступного місяця розпочати чемпіонат району з міні-футболу на відкритому полі. Ми його планували навесні провести, у нас уже все було для цього готове, однак карантин нам завадив.