Відбір Євро-2024. Збірна України здобула мінімальну перемогу над Мальтою у Трнаві

19 червня збірна України в межах кваліфікації Євро-2024 провела поєдинок у словацькій Трнаві на стадіоні Антона Малатинського проти команди Мальти.

Синьо-жовті розпочали червневий марафон товариським матчем із Німеччиною (3:3), який був першим для Сергія Реброва на чолі національної команди, а потім оформили неймовірний камбек у поєдинку відбору Євро-2024 з Північною Македонією (3:2).

Заключним випробуванням для збірної України стала номінально домашня зустріч із Мальтою, яка через російське повномасштабне вторгнення проходила у словацькій Трнаві. Як і минулого разу, поза заявкою нашої команди на гру залишилися Кочергін і Русин.

У першому таймі синьо-жовті загалом мали перевагу, проте через брак необхідних швидкостей та низку помилок упевнено не виглядали. Уже на 4-й хвилині міг забити Ванат, але його удар потягнув голкіпер, а добивання Ярмоленка заблокували. Мальтійці незабаром відповіли потраплянням Джонса у площину.

Надалі українці зосередилися на прострілах із флангів від Циганкова та Ярмоленка, але акцентовано завершити їх не вдавалося. Зокрема, в одному з епізодів не влучив у ближній кут Ванат. На 24-й хвилині вже острів’яни змарнували гольовий момент — м’яч у штрафному відскочив до Джонса, але той пробив поруч зі стійкою.

Надалі гра довгий час проходила без моментів, поки Циганков не спробував переграти голкіпера дальнім ударом — над поперечиною. Згодом Бонелло отримав травму після зіткнення з Ванатом, через що не зміг продовжити гру. Замість «першого номера» на ворота Мальти став Меттью Греч, якому одразу ж довелося виручати після класного пострілу від Маліновського. На добиванні Циганков відправив м’яч у сітку, проте в попередній фазі атаки в офсайді опинився Ванат, тож гол скасували.

По перерві збірна України додала й дуже швидко отримала можливість забити. Ярмоленко трохи не встиг на простріл Миколенка, проте через кілька миттєвостей м’яч влучив у руку гравцю суперників. Утім, капітан синьо-жовтих не зумів реалізувати пенальті, поціливши в поперечину.

Надалі також були моменти в Ярмоленка, небезпечно пробив головою невдовзі після виходу на заміну Буяльський. Перед цим Мальта запам’яталася небезпечним ударом Янкама з-під візаві, але Трубін виручив.

І тут знову помилився Жан Борг, який збив Ярмоленка у власному штрафному. Цього разу до позначки підійшов Циганков — і не схибив. 1:0.

На останніх хвилинах синьо-жовті грали по рахунку, при цьому не дозволяли суперникам загрожувати власним воротам. Більше того, після кутового ледь не забив другий гол Забарний. Тож у підсумку маємо другу поспіль перемогу у кваліфікації.

Євро-2024. Відбірний турнір. Група С

4 тур

Україна — Мальта — 1:0 (0:0)

Гол: Циганков (72, з пенальті).

На 52-й хвилині Ярмоленко не реалізував пенальті (поперечина).

Україна: Трубін, Конопля, Кривцов, Забарний, Матвієнко (Миколенко, 46), Степаненко, Маліновський (Буяльський, 63), Ярмоленко (к) (Сидорчук, 81), Циганков (Сваток, 90+5), Судаков, Ванат (Довбик, 63).

Запасні: Бущан, Лунін, Соболь, Мудрик, Тимчик, Ігнатенко, Зубков.

Тренер: Сергій Ребров.

Мальта: Бонелло (М. Греч, 45+3), З. Мускат, Ст. Борг (к), Ж. Борг, Мбонг (Дегабріеле, 87), Янкам, Гіллом’є, Теума (Дж. Греч, 87), Камензулі, Джонс (Дімек, 61), Нвоко (Сатаріано, 46).

Запасні: Дебоно, Аттард, Шоу, Апап, Корбалан, Н. Мускат, Пізані.

Тренер: Мікеле Марколіні.

Арбітр: Рудді Буке (Франція).

Попереджені: Ванат (43), Маліновський (56) — Ж. Борг (51), Ст. Борг (70).

19 червня. Трнава. Стадіон Антона Малатинського.

Англія — Північна Македонія (21.45)

Турнірна таблиця

   Команда І В Н П М О
1  Англія 3 3 0 0 8—1 9
2  Україна 3 2 0 1 4—4 6
3  Італія 2 1 0 1 3—2 3
 4  Північна Македонія 2 1 0 1 4—4 3
5  Мальта 4 0 0 4 1—9 0

5 тур

09.09.2023

Україна — Англія (19.00)

Північна Македонія — Італія (21.45).

Інформація офіційного сайту УАФ