Підсумки першого кола Чемпіонату Миколаївської області сезону 2020/2021 у Вищій лізі

Підійшло до завершення перше коло Чемпіонату Миколаївської області з футболу. Згідно регламенту усі учасники Чемпіонату були розподілені на Вищу та Першу ліги.

Для участі у Чемпіонаті Миколаївської області з футболу сезону 2020\2021 року серед команд Вищої ліги заявились 6 команд: «Варварівка» (Миколаїв), «Васт» (Миколаїв), «Вікторія» (Березнегуватська ОТГ), «Воронівка» (Вознесенський р-он), «Семенівка» (Арбузинський р-он) та «Хлібороб» (Миколаїв).

В цьогорічному сезоні було змінено не тільки формат проведення змагань «осінь-весна», а й від команд-учасників Вищої ліги поступила пропозиція до керівництва АФМО щодо проведення Чемпіонату у три кола.

Позаду перше коло в якому зіграно 34 матча. Як показали зустрічі, усі команди демонструють хорошу технічну й фізичну підготовку. Що стосується верхньої частини турнірної таблиці, то тут поки що особливих сенсацій не відбулося.х

Вища ліга

Ранг Команды Сыграно Побед Поражений Ничьих Очков Текущая форма
1 «Хлібороб» (Миколаїв) 15 11 1 3 36 ВПНВВ
2 «Варварівка» (Миколаїв) 15 8 4 3 27 ВНВВП
3 ФК «Семенівка» (Арбузинський р-н) 15 7 6 2 23 ВВВПВ
4 ФК «Васт» 15 7 7 1 22 ВППВВ
5 «Воронівка» (Миколаїв) 15 6 8 1 19 ПППВП
6 «Вікторія» (Березнегуватський р-н) 15 1 14 0 3 ППППП

Лідером обласної першості з футболу є команда «Хлібороб», яка з шести зіграних матчів має на своєму рахунку чотири перемоги, три з яких не залишили суперникам жодного шансу на взяття воріт. Проте шлях до лідерської сходинки не був таким легким, «Хлібороб» двічі розділив очки з «Вастом» та «Воронівкою». Таким чином команда хоч і очолює турнірну таблицю, та все ж має на своєму рахунку 14 очок.

Найближчий переслідувач «Хлібороба» ще один колектив з Миколаєва – ФК «Варварівка», яка відстає від лідера лиш на одне очко. В заключному матчі, який команда зіграла з суперником з Березнегуватого, п’ять із шести голів забив Іван Морозов, який одноосібно очолює список бомбардирів Вищої ліги. З шести проведених матчів колектив також має на своєму здобутку чотири перемоги, одну нічию з «Семенівкою», та програш нинішньому лідеру ФК «Хліборобу».

Трійку лідерів замикає «Воронівка», яка в підсумку має лиш три перемоги та одну нічию з «Хліборобом», завдяки чому має у своїй «скарбничці» 10 очок.

Четверту сходинку посідає ФК «Васт», здобувши одну перемогу та зігравши в нічию, у команди на рахунку лиш 4 очки.

Поряд с такою самою кількістю очків розмістилась «Семенівка» — для команди участь в Вищій лізі є дебютом, та не дивлячись на це колектив зміг відібрати очки у більш досвідченішої «Воронівки» та зіграти в нічию з «Варварівкою».

Замикає турнірну таблицю ще один дебютант «Вищої ліги – «Вікторія». Заробити перші очки колектив зміг обігравши свого найближчого суперника «Семенівку».

Про підсумки першого кола чемпіонату, плани на наступний етап, підведення підсумків та побажання, щодо покращення умов проведення висловили представники команд:

Представник ФК «Вікторія» Євген Лебідь поділився враженнями про дебют команди у Вищій лізі:


«Для нас участь у Вищій лізі чемпіонату була з однієї сторони несподіваною, оскільки нам поступила пропозиція від обласної асоціації, а з іншої сторони – набуття нового досвіду з командами вищого класу. Сам чемпіонат організований на високому рівні – усі команди досвідчені та одного рівня. Та навідміну від інших команд, наші хлопці грають на ентузіазмі, в них не має жодних преміальних, тож в цьому плані нам складно конкурувати з суперниками. По результатам першого кругу маємо лише одну перемогу. Єдине зауваження, щодо неупередженого суддівства в нашу сторону: іноді складалось враження, що при рівній грі перевага надається більш досвідченішому супернику ніж нам. Висловлюємо подяку від команди голові нашого ОТГ – Сергію Бойко за підтримку ФК «Вікторії» та виділення коштів на транспортні витрати».

Президент ФК «Семенівка» Олег Бойко розповів про плани на наступний етап:

«У цьому році ми заявились у Вищу лігу і одразу відчули різницю в класі між командами Першої ліги та Вищої. Повинен бути зовсім інший настрій на гру. Зараз у перериві у кожної команди та її керівництва є можливість відпочити, трохи подумати над подальшою участю, складом команди. У мене є ряд питань до команди – потрібно було брати очки, де це можна було робити, а ми проґавили таку можливість. По суддівству, нажаль, в області є декілька бригад арбітрів які можуть тримати гру та дисципліну на полі. Хотілось би щоб кваліфікація арбітрів була вищою. В нашій групі всі команди рівні, тож кожен має можливість зачепитись за медалі. Потрібно завжди ставити максимальні завдання. В міжсезоння проведено зміну складу команди: кимось усилимось, з кимось доведеться попрощатись. Те, що не має лідера в групі – це плюс, тому що командам потрібно максимально налаштовуватись на кожну гру, як на останній бій. Добре, що чемпіонат проходить в три кола, кожна з команд має можливість награти склад».

Адміністратор ФК «Воронівка» Олександр Бобров коротко резюмував завершення сезону:


«Зібрати Вищу лігу це взагалі важко для будь-якої асоціації, деякі команди хитрують та навмисне не заявляються до Вищої ліги, аби потім серед команд нищого класу завоювати свій кубок, а в наступному році спостерігається така ж сама картина, але команда вже змінює назву. У «Воронівки» така тактика не застосовується, ми однозначно команда Вищої ліги. Недоліком вважаю малу кількість команд. З іншого боку, якщо змушувати команди грати в Вищій лізі, то рахунки будуть розгромними. Губиться спортивний інтерес у всіх учасників. Самим гравцям хочеться нових суперників, тому що футбольна спільнота області між собою перетинається в змаганнях різних рівнів, тож футболісти добре знають один одного. Хочеться зіграти з новими командами, таким чином збільшується цікавість до матчу. Погано вливає на розвиток чемпіонату і covid-19, відсотків 70 ігор ми не змогли зіграти належно».

Тренер ФК «Варварівка» Олексій Бєлічко задоволений розподілом команд на Вищу та Першу ліги:


«Через те, що одна із команд Вищої ліги знялась з чемпіонату, то перше коло в нас вийшло трохи «змазаним». Асоціація в даному випадку розглянула пропозиції представників команд та приняла рішення про проведення чемпіонату у три кола. Важко оцінювати проведення чемпіонату в умовах пандемії. Особисто я дуже задоволений, що в нас знову є чемпіонат області з Вищою лігою, як це було раніше. Зрозуміло, що в перший рік буде важко, як закінчиться чемпіонат, тоді вже буде можна судити. Зараз що в нашій групі, що в Першій важко визначити явного лідера, це дуже цікаво».

Тренер ФК «Васт» Антон Шиманець відмітив позитивні сторони проведення змагань:

Антон Шиманець
«Мої враження, щодо першого кола чемпіонату змішані: позитивним моментом вважаю перехід на формат «осінь-весна» та розподіл команд на ліги. Серед негативних моментів можу відмітити проблеми з арбітражом та карантині заходи. Якщо другу проблему важко поки що подолати, то першу можна вирішити шляхом проявлення ініціативи від самих представників команд. Асоціація максимально йде на зустріч усім представникам команд. Щодо кількості команд у Вищій лізі, то вважаю, що в наступному році дві команди Першої ліги увійдуть до складу Вищої, згідно спортивного принципу. Асоціації просто потрібно слідувати цьому принципу, та не йти на побігеньках у команд. Якщо команди «Укр-Нива» та «Южноукраїнськ» є лідерами групи, то в наступному році їм уже не потрібно заявлятись до Першої ліги, а йти у Вишу це стосується і AgriGrein.

Ігор Бездольний також поділився своїми враженнями щодо завершення першого кола:


«Організація чемпіонату на гарному рівні, видно, що люди стараються, спілкуються з командами, завжди ідуть на зустріч. Футбол в області розвивається. По рівню чемпіонату – хочеться, аби кількість команд була більшою, пропри це всі матчі проходили в завзятій боротьбі. Нам було важко під час кожного матчу: команди «Семенівка», «Васт» відбирали очки у лідерів таких як «Варварівка» та «Воронівка». Із мінусів невідповідність футбольних полів в області. Хотілось би ще звісно більш кваліфікованого суддівства».

Підводячи підсумки відзначаємо, що за багато років проведення, значно зріс рівень чемпіонату, чому і свідчать цифри турнірної таблиці, де кожна команда не залишає можливості потрапляння в трійку лідерів. Навіть аутсайдери і середняки змагань смакували перемоги над явними фаворитами турніру.