АФМО провела засідання виконавчого комітету

У середу, 11 листопада, у конференц залі готелю Reikartz Рівер відбулося засідання виконавчого комітету Асоціації футболу Миколаївської області.

Усіх присутніх привітав голова АФМО Олександр Пасічний та зачитав порядок денний, який члени виконкому підтримали одноголосно.

Розпочав роботу виконком з розгляду першого питання «Про проведення Чемпіонату Миколаївської області 2020-21 рр.», по якому звітував голова комітету Олександр Мариненко. До початку звіту Олександр Пасічний наголосив, що у зв’язку з пандемією УАФ не ставить задачу обов’язково проводити чемпіонати області і у більшості областей змагання не проводяться, так, наприклад, як у сусідніх Одеській та Херсонській, тому є великим досягненням, що ми змогли повернути футбол та маємо можливість проводити чемпіонат.

Олександр Мариненко розпочав свою доповідь з оголошення плюсів цьогорічного чемпіонату. По-перше, згідно з рекомендаціями УАФ та згодою керівників команд-учасниць, змагання проводяться у новому форматі осінь-весна, а це передбачає довге зимове міжсезоння, в яке у команд є можливість дозаявити нових футболістів та награти їх, залікувати травми. Також одним з вагомих плюсів є те, що у цьому році відбулося розділення на Вищу та Першу ліги вже з самого початку змагань, тобто команди підібрались більш-менш одного рівня і, як наслідок, лише дві гри першого кола були незіграні, і ті через вагомі причини, а також немає чіткого виділеного лідера.

У Вищій лізі виникла одна проблема – МФК «Первомайськ» припинив участь у чемпіонаті, через це було запропоновано прийняти зміни у регламент змагання і грати у три кола (усі команди-учасниці письмово підтримали ідею). За пропозицію присутні проголосували одноголосно.

Серед мінусів голова комітету проведення змагань виділив зауваження учасників чемпіонату до якості полів в області та арбітражу і виніс пропозицію організовувати командам відеозйомку хоча б ключових матчів для подальшого розгляду спірних моментів, які можуть виникнути. Виконком в свою чергу звернув увагу Володимира Міланича на якість підготовки арбітрів та необхідність поповнення арбітражу молоддю.         

Також серед досягнень відмітили те, що було заявлено у базу УАФ більш ніж 500 футболістів, які грають лише в Миколаївській області і цю цифру планують збільшити до кінця наступного року до 600.

У наступному питанні розглянули звіт Юрія Бойка «Про проведення дитячого Чемпіонату Миколаївської області 2020/2021 рр.». Чемпіонат традиційно проводиться у двох вікових категоріях, загальна кількість учасників – 53 команди (37 – Південна зона, 26 – Північна). У Південній зоні чемпіонат поділений на Вищу лігу, в якій беруть участь команди міста Миколаїв, та Першу лігу (районні команди). У Північній зоні учасники розділені на дві групи (у цьому році додалася команда Первомайського району). Через пандемію районні команди не мали змоги повноцінно здійснювати виїзди на ігри, тому Перша ліга Південної зони та Північна зона зіграли лише кілька турів. Тільки Вища ліга Південної зони планово проводить ігри та цими вихідними завершить перше коло змагань.

Також обговорили майбутній дитячий зимовий чемпіонат області з футзалу. Цього року він буде проходити у трьох вікових категоріях: 7-8, 9-10 та 11-12 років. Таке нововведення було запроваджено через те, що за такими віковими категоріями йде розділення на чемпіонаті України, і щоб команда, яка переможе на обласному змаганні могла тим же складом брати участь на Всеукраїнських змаганнях.  

Також Сергій Болілий зазначив, що на сьогоднішній день вже працює ДЮСШ по футзалу, де проводиться навчання дітей від 5 до 14 років.

Олександр Пасічний наголосив важливість проведення чемпіонатів футзалу і в Північній зоні, у тих районах, де для цього є умови.

У питанні «Про затвердження термінів проведення звітної Конференції ГС «Асоціація футболу Миколаївської області» Олександр Пасічний запропонував дату 12 січня, яку одноголосно підтримали присутні.

Наступним розглядалися кадрові питання. УАФ поставило задачу створення Асоціації жіночого футболу у кожній області. Олександр Станіславович розпорядився зайнятися цим питанням та запропонував на посаду голови організації тренера жіночої команди «Ніка» Володимира Єфімаку.

Також офіційно на виконкомі представили Віталія Скарлата як голову Миколаївської обласної асоціації футзалу.  

В «різному» першим питанням було розглянуто виділення коштів АФМО як допомоги на лікування ветерану футболу та директору СДЮСШОР «Миколаїв» Сергію Буріменку, який зараз бореться зі складним недугом. Члени виконкому одноголосно підтримали пропозицію голови.

Також Олександр Станіславович доповів про заплановані реконструкції стадіонів в рамках програми «Велике будівництво». Зараз вже проводиться реконструкція спортивної зали у ФОК «Намив», розпочався ремонт покрівлі у залізнодорожньому технікумі та ведуться перемовини про ремонт покрівлі у залі 79 бригади, заміни покриття у залі НУК. Найближчим часом буде відбудовано стадіон «Артанія» в Очакові та завершена реконструкція стадіону «Фортуна» в Березанці. Також ведуться перемовини по трьом об’єктам: стадіони у Варварівці та «Юність» і Палац спорту на Садовій в ДЮСШ №3. Крім того вже є проекти на реконструкцію стадіонів у смт Казанка та місті Новий Буг. Також стоїть задача будівництва стадіонів у кожному великому районному центрі.

На закінчення Володимир Міланич доповів про тенденції розвитку електронного футболу. Це є офіційні змагання, які найближчим часом увійдуть в перелік олімпійських. Задача обласної асоціації футболу – обрати людину, яка буде представляти електронний футбол у нашому регіоні та створити асоціацію електронного футболу в області.