Правила гри 2020/21 Зміни та роз’яснення

Загальний огляд змін до Правил Гри

Правило 1 – Поле для гри

    • Стійки та поперечина можуть бути зкомбінованими з чотирьох базових форм.

 

Правило 10 – Визначення результату матчу

    • Чинність Жовтих карток (ЖК) та усних зауважень не розповсюджується на серію 11-метрових ударів
    • Див. Також зміни до Правила 14 — Одинадцятиметровий удар

 

Правило 11 – Поза грою

    • При поза грою навмисна гра рукою з боку захисника вважається навмисною грою

 

Правило 12 – Фоли та неналежна поведінка

Гра рукою:

    • нижня межа пахв визначена як межа між плечем та рукою (див. схему на стор. 14)
    • випадкова гра рукою гравця команди, що атакує, (або його партнером) карається лише тоді, коли це відбувається безпосередньо перед голом або очевидною гольовою можливістю
    • Воротар може отримати ЖК або бути вилученим (ЧК) за заборонене торкання м’яча вдруге перед поновленням (напр. удар від воріт, штрафний/вільний удар тощо), навіть якщо таке торкання відбулось за допомогою руки/кисті
    • Будь-яке порушення (а не лише фол) у вигляді втручання або зриву перспективної атаки повинно каратись ЖК
    • Гравець, який не дотримується необхідної 4-метрової відстані при поновлені гри спірним м’ячем, повинен бути покараний ЖК
    • ЖК не виноситься, якщо арбітр при порушенні у вигляді втручання або зриві перспективної атаки застосовує перевагу або надає дозвіл для швидкого виконання штрафного/вільного удару

 

Правило 14 – Одинадцятиметровий удар

    • Воротар не отримує покарання за порушення, якщо при виконання 11- метрового удару м’яч не проходить у ворота або відскакує від поперечини або стійок (без торкання з боку воротаря), за виключенням тих випадків, коли таке порушення мало явний вплив на гравця, який виконував удар.
    • Воротар отримує усне зауваження за перше порушення; за будь-яке інше (-і) подальше (-і) порушення він отримує ЖК
    • Гравець, який виконує удар, отримує покарання, якщо такий гравець та воротар чітко одночасно скоюють порушення.

 

Протокол ВАА

    • Для “лише перегляд ВАА” жест “ТВ” необхідно показувати тільки один раз

 

Словник

  • Було включено визначення порушення у вигляді затримки
  • Положенням гравця при поновленні вважається положення його ступнів або будь-якої іншої частини його тіла, що торкається газону (за виключенням випадків, зазначених у Правилі 11 — Поза грою)

 

Роз’яснення

Якщо при ударі від воріт або при штрафному/вільному ударі, воротар підкидає м’яча, а його партнер по команді головою/грудьми віддає його (м’яч) назад воротарю, удар повторюється; дисциплінарна санкція не застосовується (за виключенням випадку, якщо це настирливо повторюється)

Редакторські правки

Задля того, щоб текст був більш однорідним/логічним, було зроблено небагато редакторських правок; у Правилах вони були підкреслені

Реорганізований текст

Правило 12 – Фоли та неналежна поведінка

  • порядок крапок, що позначають текст із визначенням гри рукою було переупорядковано

 

Правило 14 – Одинадцятиметровий удар

  • Було включені додаткові крапки, що позначають текст, який пов’язаний із порушеннями воротарями
  • Підсумкову таблиця   порушень  при   виконанні   11-метрових   ударів  було оновлено та реорганізовано

 

Протокол ВАА

  • Текст в розділі “Перегляд” було переупорядковано задля того, щоб підкреслити очікування того, що більшість переглядів ВАА будуть відбуватись у вигляді Перегляду на Полі (ПНП)

 

Детальна інформація про всі зміни до Правил гри

Правило 1 – Поле для гри
10. Ворота
Текст виправлено
Пояснення
Стійки та поперечина повинні бути виготовлені з затвердженого матеріалу. Вони повинні мати геометричну форму квадрату, прямокутника, круга, або еліпса або бути зкомбінованими з цих форм, вони також повинні бути безпечними для гравців. Стійки та поперечина можуть бути зкомбінованими з цих чотирьох базових форм
Правило 2 – М’яч
2. Заміна непридатного м’яча
Текст виправлено
Пояснення
Якщо м’яч став непридатним:
— слід зупинити гру та
— поновити гру «спірним м’ячем» у тому місці, де було зафіксовано непридатність попереднього м’яча
Формулювання було змінено задля досягнення однорідності положень Правила 8.
Правило 4 – Екіпірування гравців
4. Інша екіпіровка — Електронні системи та системи спостереження ( EPTS)
Текст виправлено
Пояснення
У випадках застосування технологічних засобів, що носяться, як частини електронних систем спостереження за продуктивністю (EPTS), в матчах, що проводяться в рамках офіційних змагань під егідою ФІФА, конфедерацій або національних футбольних асоціацій, організатор змагань повинен забезпечити те, щоб така технологія, що кріпиться до екіпірування гравця гравців, була безпечною і щоб вона обов’язково містила наступну позначку відповідала вимогам одного з наступних стандартів: IMS (International Match Standard) або FIFA Quality.
Ця позначка вказує на те, що системи були успішно протестовані і вони відповідають мінімальним вимогам стандарту безпеки International Match Standard, що було розроблено ФІФА та схвалено IFAB. Установи,  що проводять тестування, підлягають схваленню з боку ФІФА.
У випадках коли (за згодою національної футбольної асоціації/ організатора змагань) електронних систем та систем спостереження (EPTS), надається організатором змагань або матчу, то такі організатори матчу або змагань відповідають за забезпечення того, щоб така інформація та дані, що передаються з EPTS до технічної площі під час проведення матчів офіційних змагань, були надійними та точними.
(…)
Наступна позначка вказує на те, що пристрій/система EPTS (оптична або така, що носиться) була офіційно перевірена та є такою, що на відповідність вимогам в плані надійності та точності передачі позиційних даних у футболі:
Формулювання відображає оновленні положення стандартів електронних систем FIFA для пристроїв EPTS
Правило 10 – Визначення результату матчу
3. Серія 11-метрових ударів
Текст виправлено
Пояснення
Серія 11-метрових ударів виконується після завершення матчу і, якщо інше не передбачено, застосовуються відповідні Правила гри. Гравцю, якого було вилучено під час матчу, не дозволяється брати участь у виконанні серії 11- метрових ударів; чинність усних зауважень та попереджень, що були застосовані під час матчу не розповсюджується на серію 11-метрових ударів Чинність попереджень (ЖК) та усних зауважень, що були застосовані під час матчу (в т.ч. під час таймів додаткового часу), не розповсюджується далі тому, що серія 11-метрових ударів не є частиною матчу. Гравець, який отримує ЖК як під час матчу, так і під час серії 11-метрових ударів, не вилучається (під час серії 11-метрових ударів або через дисциплінарні санкції).
3. Серія 11-метрових ударів
Текст виправлено
Пояснення
Під час виконання 11-метрових ударів
(…)
Якщо воротар скоїв порушення, внаслідок чого удар буде повторено, то йому він повинен отримати робиться усне зауваження за перше порушення та виноситься попередження за будь-яке (-і) інше (-і) наступне (- і) порушення.
(…)
Якщо обидва, воротар і гравець, одночасно скоюють порушення:
якщо удар не завершується взяттям воріт або м’яч було відбито, то удар повторюється і обидва гравця попереджаються
якщо удар завершується взяттям воріт, гол не зараховується, удар вважається нерезультативним, а гравець, який виконував удар, попереджається
· Більшість порушень воротарів виникає через завчасний вихід в момент удару і, таким чином, воротар за перше порушення має отримати усне зауваження, але він отримує попередження за будь-яке (-і) інше (-і) порушення при повторі удару та/або будь-яке (-і) інше (-і) подальші порушення.
· Коли (це трапляється рідко) воротар та гравець, який виконує удар, скоїли порушення чітко одночасно, то такий гравець має бути покараний тому, що йдеться про заборонені оманливі рухи, що призводить до порушень з боку воротаря.
Правило 11 – Поза грою
2. Порушення положення “поза грою”
Текст виправлено
Пояснення
Вважається, що гравець, який, перебуваючи в положенні «поза грою», отримує м’яч від суперника, який свідомо зіграв у м’яч (за винятком ситуацій, коли суперник рятує свої ворота, навмисно відбиваючи м’яч (сейв)), включаючи навмисну гру рукою, не отримує вигоду, за виключенням випадків, коли йдеться про навмисний сейв, вчинений будь-ким з гравців суперника. Роз’яснюється те, що при поза грою навмисна гра рукою з боку захисника вважається навмисною грою. Через те, що навмисна гра рукою (напр. удар ступнею або головою) призводить до того, що гравець який перебуває в поза грою, більше не вважається, що він перебуває в ньому, вчинення таких протиправних ігрових дій повинно мати однакові наслідки.
Правило 12 – Фоли та неналежна поведінка
1. Штрафний удар — гра рукою в м’яч
Текст виправлено
Пояснення
З метою визначення порушень, пов’язаних з грою рукою, верхньою межею руки вважається лінія, що проходить під нижньою межею пахви З метою визначення гри рукою, вважається, що рука починається з нижньої межі/закінчення пахви так, як це показано на схемі
1. Штрафний удар — гра рукою в м’яч
Текст виправлено
Пояснення
Гравець скоїв порушення, якщо він:
•   навмисно торкається м’яча власною рукою/кистю, включаючи рух руки/кисті до м’яча
•   забиває гол у ворота суперника безпосередньо власною рукою/кистю, навіть якщо це сталось випадково, включаючи воротаря
•   заволодіває/отримує контроль над м’ячем після того, як мʼяч торкнувся його або партнера по команді руки/кисті, навіть якщо це сталось випадково, і потім негайно:
•   забиває гол у ворота суперника
•   створює гольову можливість
Зазвичай, це вважається порушенням, коли гравець:
•   торкається м’яча власною рукою/кистю, коли:
•   рука неприродньо збільшує об’єм його тіла
•    рука/кисть знаходиться вище/поза межами рівня плечей (за винятком випадків, коли гравець навмисно грає у м’яч, який потім торкається його руки/кисті)
(…)
За виключенням зазначених вище порушень, зазвичай, не є порушенням, коли м’яч торкається руки/кисті гравця:
(…)
Роз’яснюється, що:
·  якщо гравець команди, що атакує, випадково торкається м’яча своєю рукою/кистю і потім м’яч потрапляє до іншого гравця команди, що атакує, і команда, яка атакує, негайно забиває гол, то це вважається порушенням у вигляді гри рукою;
·   порушенням не вважається, якщо, після випадкової гри рукою, м’яч пролітає певну відстань (передача або дриблінг) та/або відбувається декілька передач перш, ніж буде забито гол або буде створено гольову можливість.
1. Штрафний удар — гра рукою в м’яч
Текст виправлено
Пояснення
Воротар, за межами власної штрафної площі, так само обмежений у грі руками, як і будь-який інший гравець. Якщо воротар грає рукою в м’яч в середині власної штрафної площі в ситуаціях, коли це заборонено робити, призначається вільний удар, але дисциплінарна санкція не застосовується. Проте, якщо порушення полягає у грі в м’яч вдруге (з або без руки/кисті) після поновлення перед тим, як його торкнувся інший гравець, то воротар повинен бути покараний, якщо таке порушення зриває перспективну атаку або очевидну гольову можливість або перешкоджає супернику або команді суперника забити гол. Якщо воротар навмисно грає в м’яч вдруге при поновленні (перш, ніж його торкнувся інший гравець) та зриває цим перспективну передачу, очевидну гольову можливість або перешкоджає забити гол, то воротар повинен бути покараний попередженням (ЖК) або вилученням (ЧК). Це положення застосовується навіть якщо друге торкання було виконано рукою/кистю тому, що порушення не є грою рукою, а забороненою грою в м’яч вдруге.
3. Дисциплінарні заходи — Затримка поновлення гри з метою винесення картки
Текст виправлено
Пояснення
Якщо арбітр вирішив попередити або вилучити з поля гравця, гра не повинна бути поновлена до винесення покарання, за виключенням випадків, коли команда, що не вчинила порушення, здійснює швидке виконання штрафного/вільного удару, має очевидну гольову можливість і арбітр ще не розпочав процедуру застосування дисциплінарної санкції. Санкція застосовується при наступній зупинці гри; якщо порушенням було зрив очевидної гольової можливості для команди суперника, то порушнику виноситься попередження. Якщо порушенням було втручанням в або зривом перспективної атаки, гравцю не виноситься попередження. Якщо арбітр надав дозвіл на швидке виконання штрафного/вільного удару після порушення у вигляді зриву очевидної гольової можливості, (відкладена) ЧК стає ЖК. Таким чином, задля досягнення однорідності (послідовності), якщо арбітр надав дозвіл на швидке виконання штрафного/вільного удару після порушення у вигляді втручання в або зриву перспективної атаки, гравцю не слід виносити (відкладену) ЖК.
3. Дисциплінарні заходи — Перевага
Текст виправлено
Пояснення
Якщо арбітр застосовує перевагу в момент порушення, за яке потрібно було б застосувати попередження / вилучення під час зупинки гри, таке попередження / вилучення слід застосувати, коли м’яч вийде з гри наступного разу. Проте, за винятком ситуацій, коли через наявність якщо порушенням був зрив очевидної гольової можливості команди суперника, гравцю виноситься попередження за неспортивну поведінку; якщо порушенням було втручання або зрив перспективної атаки, попередження гравцю не виноситься. Якщо арбітр застосовує перевагу в момент порушення у вигляді ЗОГМ, ЧК стає ЖК. Таким чином, задля досягнення однорідності (послідовності), якщо арбітр застосовує перевагу в момент порушення у вигляді втручання або зриву перспективної атаки, ЖК виносити не потрібно.
3. Дисциплінарні заходи — Порушення, що заслуговують попередження
Текст виправлено
Пояснення
Гравець отримує попередження за:
(…)
• недотримання необхідної відстані при поновленні гри спірним м’ячем, кутовим ударом, штрафним/вільним ударом або вкиданням м’яча з-за бокової лінії
Включення спірного м’яча у порушення, що заслуговують попередження за недотримання необхідної відстані.
3. Дисциплінарні заходи — Попередження за неспортивну поведінку
Текст виправлено
Пояснення
Існують різні обставини за яких гравець повинен отримати попередження за неспортивну поведінку, включаючи наступні, якщо гравець:
(…)
•  скоює ігрове порушення (фол) будь-яке інше порушення і цим втручається або зриває перспективну атаку, за виключенням випадків, коли арбітр призначає 11- метровий удар за порушення, що було скоєне із намаганням зіграти в м’яч
Втручання або зрив перспективної атаки може полягати у порушенні яке не є фолом (ігровим порушенням) (напр. заборонена гра в м’яч вдруге після поновлення), і, таким чином, зараз формулювання містить в собі всі подібні порушення, що відрізняються від гри рукою, і про які йшлося у попередніх пунктах.
Правило 14 – Одинадцятиметровий удар
2. Порушення та санкції
Текст виправлено
Пояснення
(…)
Якщо, перш ніж м’яч увійде у гру, виникає одна з таких ситуацій:
(…)
•  якщо воротар скоює порушення:
•  якщо м’яч проходить у ворота, гол зараховується
•  якщо м’яч не проходить у ворота або відскакує від поперечини або стійки (стійок), удар повторюється лише в тому випадку, якщо порушення, скоєне воротарем, явно впливало на дії гравця, який виконував удар
•  якщо проходу м’яча у ворота запобігає воротар, удар повторюється.
Якщо порушення воротаря призводить до повтору удару, то до нього, як за перше порушення в грі, застосовується усне зауваження, і виноситься попередження за будь-яке інше (-і) подальше (-і) порушення в грі.
•  воротар або партнер по команді воротаря скоює порушення:
якщо м’яч проходить у ворота, гол зараховується
•     якщо м’яч не проходить у ворота, удар повторюється; воротар, якщо винен у порушенні, отримує попередження
•       гравці обох команд порушують Правила гри скоюють порушення, удар повторюється, за винятком ситуації, коли гравець не скоїв більш серйозного порушення (наприклад, заборонені оманливі рухи);
•  якщо обидва, воротар і гравець, який виконує удар, одночасно скоюють порушення:
•  якщо удар не завершується взяттям воріт або м’яч було відбито, то удар повторюється і обидва гравця попереджаються
•    якщо удар завершується взяттям воріт, гол не зараховується, гравець, який виконував удар, попереджається, і гра поновлюється вільним ударом на користь команди, яка захищається
·           Підтверджується (як було зазначено в Циркулярі IFAB № 17 — серпень 2019 р.), що, якщо воротар скоює порушення при виконання 11-метрового удару і м’яч не проходить у ворота або відскакує від поперечини або стійок (тобто, воротар не виконує сейв), то воротар не отримує покарання за виключенням тих випадків, коли його дія (-ї) мали явний вплив на гравця, який виконував удар.
·           Більшість порушень воротарів випливає з завчасного виходу на випередження в момент виконання удару, і таким чином, воротарю не слід виносити попередження за перше порушення, але він повинен бути попереджений за будь-яке інше (-і) подальше (-і) порушення при виконанні таких ударів та/або виконанні будь-яких наступних ударів.
Якщо гравець, який виконує удар, та воротар чітко одночасно скоюють порушення (таке рідко трапляється), то, зазвичай, причиною порушення воротаря є заборонені оманливі рухи гравця, який виконує удар, і, таким чином, такий гравець отримує покарання.
Протокол ВАА та оновлення положень посібника
4. Процедури — Перевірка
Текст виправлено
Пояснення
•       Якщо перевірка вказує на можливу явну та очевидну помилку або важливий непомічений епізод, ВАА повідомляє цю інформацію (але не саме рішення, яке слід прийняти) арбітру, який вже згодом сам прийме рішення чи ініціювати «перегляд», чи ні Посилання на кінцеве рішення було видалене тому, що ВАА дозволено надавати поради арбітру щодо рішення, але останній завжди приймає остаточне рішення сам.
4. Процедури — Перегляд
Текст виправлено
Пояснення
Якщо гру ще не було зупинено, арбітр зупиняє гру в наступний момент, коли м’яч вийде з гри у нейтральній зоні/ситуації (зазвичай, коли жодна з команд не здійснює атакувальні дії) та показує жест “ТВ”
В обох випадках, арбітр повинен вказати на те, що відбуватиметься перегляд показуючи у явний спосіб жест «ТВ» (у вигляді окреслення уявного контуру ТВ екрану)
ВАА описує арбітру те, що можна побачити у ТВ повторах, але не повідомляє про саме рішення, яке слід прийняти, і потім арбітр:
•       показує жест “ТВ” (якщо він до цього ще не зробив цього) та прямує до площі перегляду арбітра для перегляду змонтованого відеоматеріалу повтору — Перегляд На Полі (ПНП) — перш, ніж прийняти остаточне рішення. Інші офіційні особи не переглядають змонтований відеоматеріал (повтору), за винятком виключних обставин, коли арбітр сам їх про таке не попросить
або
приймає остаточне рішення, що ґрунтується на власному сприйнятті арбітра та інформації від ВАА, та, коли це доцільно, від даних, наданих іншими офіційними особами матчу — «лише перегляд ВАА»
В кінці кожного з процесів перегляду, арбітр повинен показати жест «ТВ» знову, після якого негайно повідомляється остаточне рішення
•  Для суб’єктивних рішень, наприклад, щодо інтенсивності єдиноборства, що містило ігрове порушення (фол), втручання при поза грою, при оцінці критеріїв гри рукою (положення, намір тощо), часто є доцільним саме перегляд на полі (ПНП)
•       Для фактичних рішень, наприклад, щодо місця скоєння порушення або положення гравця (поза грою), місця контакту (гра рукою/ігрове порушення (фол), місця знаходження (в межах або за межами штрафної площі) виходу м’яча з гри тощо, зазвичай, доцільним є застосування «лише перегляд ВАА», але перегляд на полі (ПНП) може бути застосованим і для фактичних рішень, якщо це допоможе управлянню гравцями/матчем або щоб «подати» рішення (наприклад, у ключовому вирішальному для матчу рішенні наприкінці матчу)
•       Для «лише перегляд ВАА» достатньо лише одного жесту “ТВ” (за виключенням випадків, коли сигнал також потрібен після зупинки гри)
•       Завдяки реорганізації тексту було підкреслено, що слід очікувати на «перегляд на полі» (ПНП) тоді, коли епізоди/рішення не є фактичними.
Зміни до Словника
Новий текст
Порушення у вигляді затримки
Порушення у вигляді затримки відбувається лише тоді, коли контакт гравця з тілом або екіпіруванням суперника перешкоджає його (суперника) пересуванню (руху).
Положення при поновленні
Положення гравця при поновленні визначається положенням його ступнів або будь-якої іншої частини його тіла, що торкається газону, за виключенням випадків, зазначених у Правилі 11 — Поза грою.
Зміни до Практичних рекомендацій для офіційних осіб матчу
Одинадцятиметровий удар
Якщо воротар очевидно рухається передчасно з лінії воріт до виконання удару і гол не забито запобігає голу, АА повинен підняти прапорець слід вказати на порушення у відповідності до передматчевих установок, отриманих від арбітра.
Травми
Безпека гравців — першорядна важливість і арбітр повинен сприяти роботі медичного персоналу, особливо у випадку серйозних травм та/або оцінки травм голови. Це включає в себе дотримання та надання допомоги у відповідності до узгоджених протоколів оцінки/надання допомоги.
Надання/оцінка стану після попередження/вилучення
(…)
В якості загальних рекомендацій, поновлення гри не повинно затримуватись довше, ніж на 20-25 секунд після того, як всі будуть готові поновити її, за виключенням
випадку із серйозною травмою та/або оцінкою травми голови.