«Spirit of Soccer» у Миколаївській області. Безпечна зона для дітей

У жовтні 2023 року Миколаївщина повноцінно долучилась до проекту «Spirit of Soccer». Як відбувалось навчання, хто став лекторами теоретичних і практичних сесій, як працює проект по нашому регіону – у великому ексклюзивному матеріалі.

Жовтень 2023 року. Миколаївська область новою силою долучається до «Spirit of Soccer»: проекту, котрий використовує силу футболу, аби розповісти дітям про міни та вибухові речовини. Ця програма створена задля підвищення обізнаності населення, яке мешкає в конфліктних і постконфліктних регіонах із високим рівнем забрудненості вибухонебезпечними предметами, а також щодо безпечної поведінки в разі виявлення наземних мін і нерозірваних боєприпасів.

Фактично, історія про «Spirit of Soccer» та її поширення по Україні розпочалась ще восени 2022 року. Тоді перша група тренерів з ряду областей нашої держави пройшли дебютне спеціалізоване навчання гібридного курсу за програмою С-ліцензії УАФ, який уперше включав модуль EORE (навчання щодо ризику вибухонебезпечних предметів).

Spirit of Soccer охоплює декілька регіонів України (Київська, Харківська, Чернівецька, Дніпропетровська, Чернігівська та Миколаївська області), що найбільше постраждали від військової агресії Росії, із метою інформування населення про ризики, пов’язані з вибухонебезпечними предметами, та підвищення стійкості громад до наслідків воєнних дій. Розширення програми відображає прагнення проєкту задовольнити потреби громад, що перебувають у зоні ризику, по всій території України.

Один з слухачів першої навчальної сесії, миколаївський тренер, керівник відділу розвитку футболу АФМО Вадим Радіола зазначив, що цей проект є вкрай важливим для впровадження новітніх змін для дитячих, юнацьких та масових футбольних тренерів.

«Ідея збирати дітей за парти і розповідати про міни – це гарно, але не так цікавить школярів. А от коли відбувається впровадження футбольних тренувань у «безпечній зоні», коли поруч з м’ячами кольорові картки, коли вдається урізноманітнити тренувальний процес і навчити дітей не тільки грати у футбол, але ще й берегти життя – це, звісно, неймовірні емоції».

Другий практично-методичний семінар зібрав у Чернівцях «нову» школу тренерів. Миколаївщину представили відразу шість молодих наставників із С-ліцензією: Олексій Тищенко, Яна Манчик, Олександр Тимоша, Назар Мацько, Олег Мойсаков і Олександр Олійник. Куратор групи з Миколаївської області, перший заступник АФМО Олександр Балакін впевнений: запрошення молоді має підвищити рівень коучінгу в області.

«Наша команда – справжній скарб. Яна Манчик: тренерка-дівчина, яка самотужки зберегла жіночу футбольну команду у Миколаєві і працювала з дітьми з особливими потребами. Олег Мойсаков: талановитий юнак, який у Новому Бузі виховує відразу декілька молодих поколінь футболістів. Олексій Тищенко: відомий вихованець місцевого футболу, який пограв на професійному рівні, а зараз працює з амбітним любительским клубом Миколаєва. Назар Мацько і Олександр Тимоша: тренери-викладачі ФШ «Лідер», яка цього року дебютувала у змаганнях ДЮФЛ України і гідно захищає кольори нашого міста і області. Олександр Олійник: єдиний тренер без профільної освіти, але з багаторічним досвідом роботи у клубах Професійної футбольної ліги. Себто, маємо різний підхід, різний рівень навченості, але єдину мету – збереження життя кожної дитини і безпеки кожної родини».

Навчальний процес перепідготовки для отримання С-ліцензії УЄФА з елементами EORE передбачив структурований підхід та надання тренерам всебічних інструкцій і підтримки. До викладання залучені міжнародні та українські експерти: засновник організації Spirit of Soccer Скотт Лі, міжнародний координатор та експерт із навчання Spirit of Soccer Геннадій Скуртул, менеджер із розвитку Футбольної федерації Молдови Олег Молчанов, інструктор Spirit of Soccer Ukraine Богдан Городнюк, представники спортивно-технічного департаменту Української асоціації футболу та технічний експерт УЄФА, куратор УАФ Даріуш Пасека.

Скотт Лі під час роботи з тренерами неодноразово підкреслював: «У футболі завжди є другий шанс, а міна чи граната не залишить другого шансу».

У ексклюзивному коментарі Скотт Лі зазначив про необхідність розбудови даного проекту в нашій державі.

«Після повномасштабного вторгнення Росії понад 5 тисяч українців отримали ураження через неправильне поводження з вибухонебезпечними предметами. Головне завдання програми – донесення до дітей, які проживають у регіонах високого ризику, правил поводження з нерозірваними мінами та боєприпасами через футбольні навички. Тренерські заняття та навчальна програма спеціально розроблені відповідно до потреб учасників. Ми також говоримо про психічне здоров’я, стратегію благополуччя, психологічні особливості кожної дитини. Зміна поведінки у суспільстві та методика проведення занять має мінімізувати ризики, які виникають щодня в Україні. До ініціативи «Ні мінам» приєдналися й чинні гравці національної збірної України з футболу, які слугують прикладом для молодшого покоління. Тому ми не зупиняємо нашу роботу».

Стратегія реалізація програми включає підготовку українських футбольних тренерів за професійним стандартом національного диплому C УАФ, запобігання нещасним випадкам із нерозірваними мінами та боєприпасами, донесення правил EORE та розповсюдження цифрового із повідомленнями EORE для підвищення обізнаності про права тих, хто вижив після поранень, і людей із обмеженими можливостями, щоб зменшити дискримінацію та сприяти соціальній інтеграції.

«Від себе особисто та від імені Асоціації аматорського футболу хочу подякувати нашим міжнародним партнерам — організації Spirit of Soccer та Державному департаменту США за допомогу нашій країні та зокрема футболу в цей нелегкий час. Добре, що наші тренери мають нагоду безкоштовно отримати футбольну освіту, підвищити рівень підготовки та обізнаності щодо поводження з вибухонебезпечними предметами. Важливо, що тренери зможуть передати цей важливий досвід своїм колегам та юним футболістам. Врятовані життя дітей варті того, щоб такі проєкти втілювати в життя і надалі» — підкреслив член Виконкому Асоціації аматорського футболу України, член комісії з масового футболу УЄФА Олександр Каденко.

Упродовж навчального семінару слухачі отримали нові знання з розбудови масового футболу, зміни у арбітражі, новітні впровадження до тренувального процесу як з дітьми різних вікових категорій, так і з дорослими командами. За словами Олексія Тищенка, заходи «Spirit of Soccer» не тільки допомагають провести час з користю, але й відволіктись від воєнних реалій.

«Щиро радий бути учасником програми. Ми отримали спеціальну кваліфікацію, яка допоможе зберегти дитячі життя. Ми використовуємо спорт як «силу добра». Звісно, нам би хотілось, аби спортивні майданчики були відкриті для дітей 24/7 по всій країні. Прикро, що це неможливо зараз. Але у наших силах подарувати дітям як посмішки, так і корисні знання».

Історія кожного тренера – специфічна. Історія кожної дитини – унікальна. Яна Манчик впевнено стверджує: впровадження правил EORE у роботі тренера має важливу роль для футбольних поколінь.

«Ми можемо працювати з будь-якою школою, клубом чи організацією. Ми маємо підтримку, маємо знання і бажання доносити до дітей важливу інформацію. А коли на стадіонах і майданчиках зустрічаються дорослі і діти, які люблять футбол, створюється неповторна синергія, яка дає результат».

Результатом роботи у Чернівцях став фінальний фестиваль, який відбувся на стадіоні «Буковина» та зібрав близько 70-ти місцевих юних футболістів різного віку. Діти та підлітки, серед яких були й дівчата, із захватом сприймали ігрові вправи з основними повідомленнями EORE («Тримайся подалі!», «Не торкайся!», «Доповідай!», «Комунікуй!»), сумлінно виконували рекомендації тренерів, а як приємний бонус — отримали пам’ятні подарунки від Spirit of Soccer.

«Після повернення до Миколаєва, ми продовжуємо роботу вже у регіоні. Наші коучі задіяли вже як спеціалізовані школи, так і звичайні освітні заклади, а також групи дітей з особливими освітніми проблемами. Наш дебютний фестиваль відбувся для понад 40 дівчат з Миколаєва, Нового Бугу і Херсону. Великим досягненням стали два фестивалі для учасників футбольного турніру серед дітей Вознесенської громади «Вклоняюсь кожному Герою і кожній Героїні низько». Дуже затишним вийшов івент для школярів Привільненського ліцею з початковою школою та гімназією Привільненської сільської ради, що розташований у Баштанському районі. У наших планах – запрошення дітей з Херсонщини, візити до віддалених районів Миколаївської області. Звісно, що спортивні заходи проходять з повним дотриманням безпекових норм. За підтримки народного депутата України, голови АФМО Олександра Пасічного, вдається реалізувати масштабний проект, залучати більшу кількість дітей, тренерів та менеджерів», — деталізував Олександр Балакін.

Спілкуючись з дітьми, на очах з’являються сльози. Хтось з них – переселенець з Бахмуту, хтось вміє розрізняти звуки вибухів різних видів зброї, хтось навіть знаходив нерозірвані залишки боєприпасів. Але для кожного з них ми намагаємось через улюблений вид спорту донести мотивацію до подальших занять футболу.

Спорт – важливий та необхідний інструмент для того, аби ознайомити дітей і молодь із правилами мінної безпеки, збільшити рівень цивільної безпеки в постраждалих від війни регіонах України, сформувати правила поводження з вибухонебезпечними предметами, а також впровадити навички надання першої психологічної допомоги дітям та іншим цивільним особам, що перебувають у групі ризику.

Проєкт реалізується в Україні Асоціацією аматорського футболу України спільно з міжнародною організацією Spirit of Soccer та за підтримки Державного департаменту США та є однією з програм, спрямованих на зменшення можливих наслідків небезпечного та незаконно розповсюдженого застосування військової зброї в цивільному середовищі.

За інформацією https://telegra.ph/Spirit-of-Soccer-u-Mikolaivsk%D1%96j-oblast%D1%96-Bezpechna-zona-dlya-d%D1%96tej-02-29