У Миколаєві пройшов дебютний турнір з футзалу для дітей з особливими потребами

У четвер, 11 березня, у спортивній залі миколаївської школи-інтернату №3 відбувся перший для нашого міста турнір за участю особливих діток із аутизмом. Ініціатором змагання виступила тренер спортсменів із особливими потребами Яна Манчик, яку підтримала ГО «Усмішка дитини».

У турнірі взяли участь чотири команди: Школа-інтернат №3, ДЮСШ №3 (2011), ФК «Усмішка», ДЮСШ №3 (2012).   

Юні футболісти продемонстрували неабиякі бійцівські якості, характер та недитячі старання. На майданчику вирували емоції, команди активно підтримували найвідданіші вболівальниками – батьки.

У підсумку всіх матчів місця розподілилися таким чином:

І місце – ДЮСШ №3 (2021);

ІІ місце – ФК «Усмішка»;

ІІІ місце – ДЮСШ №3 (2012);

ІV місце – Школа-інтернат №3.

Нагородити спортсменів прибули заступник голови Асоціації футболу Миколаївської області Олександр Балакін та радник голови ОДА з питань спорту Євген Степанюк. Гості привітали учасників турніру, побажавши їм подальшого розвитку в обраному спорті, здобутків та перемог. Після чого вручили учасникам турніру заслужені нагороди, а також подарунки – набори м’ячів для школи-інтернату №3 та ФК «Усмішка».

Тренер особливих спортсменів Яна Манчик розповіла про ідею турніру та створення команди «Усмішка»:

«Ідея вчити футболу особливих дітей виникла спонтанно: моя донька зацікавилася цим видом спорту, так як і її брат ним займався, але у неї діагноз ЗПР, тому я розуміла, що її нікуди не візьмуть. Тоді у мене виникла ідея на базі громадської організації створити свою невеличку команду, з якою я б могла займатися спортом. Мені пішли на зустріч ГО «Усмішка дитини» в особі директора Світлани Володимирівни Зубєніної та директор школи-інтернату №3 Ірина Олександрівна Селиванова-Зеркаль, яка надала зал для тренувань за умови, що я буду займатися і з вихованцями інтернату. Сьогодні на турнірі грали змішані команди Школи-інтернату №3, до складу якої входили дві дитини-аутисти, та ФК «Усмішка», де 5 аутистів та 4 дитини зі школи. На даному етапі ми ще не готові грати окремо, діти займаються лише 8 місяців. Коли ми починали тренування, діти навіть не знали, що таке м’яч, зовсім не вміли з ним працювати. Заняття з особливими дітками, такі, як і зі звичайними, вони все розуміють, фізично сильні, але потребують витримки, більшої уваги та необхідно завжди підтримувати їх зацікавленість».

Після турніру директор інтернату Ірина Селиванова-Зеркаль показала гостям стан футбольного поля учбового закладу та звернулася з проханням посприяти встановленню на його території майданчику зі штучним покриттям. Олександр Балакін та Євген Степанюк оглянули об’єкт та розглянуть питання на найближчих нарадах.